Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün kesimçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak pek, esnek ve sessiz bir gestaltda olmalı, uz bir aromaya ve ahenkli yanmayı esenlayacak huzurıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pürus” (saf pak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince yüce miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler de birfena mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en özen etmesi gerekilen şey sağlıklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sağlıklı bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız kâm yada tatlılık maatteessüf nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. cemi hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve içime hazır tutmak içindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ideal rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro rutubet değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde içilen bir puro ideal rutubet değerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu rutubet değerleri de kimisine göre gayet orantılı ve içilebilir en tam değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken ayrıksı bir nefer bu rutubet değerinin puroya efsus edilen bir paha bulunduğunu ve asla içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk rutubet başkalıkı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı rutubet değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değfiilimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet değerlerinden bahsettiğimize göre bu rutubet değerleri neyi değfiiltirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, duman azalır ve içimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça duman artar, içimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna saat ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en kazançlı paha bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız molekül vasati 6 kamer içerisinde fiillevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet verme üzerine kurulu bu düzen sıcaklıktan hür olmadığı için belli başlı bir saat içerisinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca zait hararet değfiilimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 rutubet değeri çıkarmak için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu paha iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek dünyaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz yüce rutubet olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in sakır sakır ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile baş başa yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en kazançlı şık olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem rutubet iktibas hem rutubet verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Tün gündüz yada zaman geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüce rutubet değerlerinde çift taraflı çhileışarak sabit bir rutubet değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.