Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak muhakkak, esnek ve sessiz bir bünyeda olmalı, kandırıcı bir aromaya ve nizamlı yanmayı katkısızlayacak taliıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf nezih yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı koca oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler bile birşu denli spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en ilgi etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer esaslı bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız zevk yada lezzet maatteessüf katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tamam muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko varmak bağırsakindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde bağırsakilen bir puro ideal nem bileğerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine için oldukça orantılı ve bağırsakilebilir en mükemmel bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken farklı bir şahsiyet bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir porte olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem ayırtı beyninde gidip gelmeden cemi aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğişlemimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize için bu nem bileğerleri neyi bileğişlemtirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, yaman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna gün ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimesne en hayırlı porte bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız öz vasati 6 kamer içinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tevdi üzerine müesses bu dizge sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin muayyen bir gün içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca aşkın hararet bileğişlemimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti kurmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu porte iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz koca nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o gün farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içine dağıtılır ve nem in durmadan ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile yan yana tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en hayırlı opsiyon olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıdem son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem iktibas hem nem tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. şeb gündüz yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde koca nem bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak durağan bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.